top of page

משהו קל על הכבד

משהו קל על הכבד
מאת: צביקה רייזנשטט

הכבד הינו האיבר הפנימי הגדול בגוף האדם, הוא נמצא בחלק העליון של הבטן בצד ימין בלבד, מתחת לסרעפת ומאחורי קשת הצלעות בחלקה התחתון.

יש לו אספקת דם כפולה, דרך וריד הכבד המגיע מהטחול והמעי, הוא מקבל מזון מעוכל (מאותו שער יוצאים בכיוון הנגדי צינור המרה וכלי לימפה) ודרך עורק הכבד, דם עשיר בחמצן.

כל המזון המגיע לגוף עובר תהליך של נטרול רעלים (דטוקסיפיקציה) בכבד לפני שהוא מתפזר לתאי הגוף.

הכבד יכול לחדש את בנית תאיו ורקמותיו ומהווה מאגר דם גדול.


תפקידי הכבד:

1. ניקוי וטיהור הדם (דטוקסיפיקציה).

2. חילוף חומרים של שומנים.

3. סיוע בבניית דם.

4. קרישת דם.

5. נטרול עודפי הורמונים.

6. ניוד ואחסון של אבות מזון.

7. ניקוי וטהור הדם.

8. לכבד תפקיד חשוב בסילוק רעלים וחומרי פסולת של הגוף על ידי פרוק החומר הרעיל ישירות או קשירתו למולקולות אחרות ונטרולו.

9. רעלים וחומרי פסולת: אנטיהיסטמינים, ניקוטין, קפאין, מתכות רעילות, תרופות,חומרי הדברה שימור וצבע,סילוק אמוניה ע"י הפיכתה
   לאוריאה, סילוק רעלנים חיצוניים מדרכי העיכול ופנימיים הנוצרים מתהליכי פרוק שונים בכבד עצמו.


בתפקוד לקוי של הכבד עלולים להתפתח תסמינים רבים כגון: בעיות פרקים, אלרגיות, מחלות עור, בעיות ראיה ושמיעה, עייפות, כאבי ראש/מיגרנות, הפרעות עיכול, שינה, פיברומיאלגיה.

הכבד משפיע על ניקוי והרחקת עודפי הורמונים מיניים כגון אסטרוגן אשר בעודף עלול לגרום לסרטן השד וטסטוסטרון עודף המשויך לסרטן הערמונית.


חילוף חומרים של שומנים

הכבד מייצר מלחי מרה (כליטר ליום) ומאחסן אותם בכיס המרה. בכך הוא אחראי על חילוף החומרים של השומנים, הפרשתם, ספיגתם באמצעות מלחי המרה, נטרול שומנים מחומצנים ופינוי עודפי שומן.

במידה ותפקוד זה לקוי הדבר יתבטא בספיגת שומנים לקויה וקושי בטיפול בשומני הדם, דבר העלול ליצור רמות שומנים גבוהות בדם ושקיעת שומנים בכלי הדם. כבד שומני עלול להשפיע על מע' העיכול: עצירות, שלשולים, גזים, טפילים.

הפרעות בייצור מיצי המרה תגרום לסימפטומים של איבוד תיאבון, עצירות, טעם מר או חמוץ בפה, אכסון וניוד של אבות מזון וסיוע בבניית תאי דם אדומים ותאי קרישה.

הכבד מבצע מטבוליזם (חילוף חומרים) של מקורות אנרגיה שונים לפי צרכי הגוף, עודפי חלבונים ושומנים הופכים לסוכרים, עודפי סוכר הופכים לשומן וגליקוגן, הגליקוגן המאוחסן משתחרר בזמני מחסור בדם והופך לגלוקוזה.

מיץ המרה המיוצר מכולסטרול חיוני לקליטת ויטמינים ומינרלים המסיסים בשומן (ויטמיני A, D, E, K, ברזל, נחושת) וחלבוני קרישת דם.

הטחול מפרק את כדוריות הדם הזקנות ומעביר את הברזל בתוכן אל הכבד, שם הוא מוצמד לחומצה המאפשרת לו להיות מסיס במים ולהתנקז. כשתפקודים אלו נפגעים יכולים להיות סימפטומים של אנמיה, בעיות קרישת דם, שטפי דם (על העור, פנימיים וכו'). פגיעה במשק האנרגיה, איזון משק הסוכר, בעיות חיסוניות, משקל הגוף ועוד...
 

כיס המרה

כיס המרה הוא איבר קטן הממוקם בצמוד לכבד שהפרשותיו מסייעות בתהליך העיכול. בכיס המרה נאגר נוזל המרה אשר מיוצר בכבד ומתבצעת בו ספיגת מים ומלחים והפרשת יוני מימן וגליקופרוטאינים לנוזל המרה. לאחר ארוחה, כיס המרה מתכווץ והמרה מופרשת אל דרכי המרה ומשם לתריסריון. תפקיד מיצי המרה לפרק שומנים, קפאין וכלורופיל. בנוסף, בהיותו של נוזל המרה בסיסי, הוא מסייע בסתירת החומציות הרבה שנמצאת בקיבה, לפני המעבר למעי. כשכיס המרה מוסר בניתוח, הכבד מתפקד במקומו (ויקיפדיה).


בילירובין

תוצר פרוק של ההמוגלובין מתאי דם אדומים, הטחול מפרק את כדוריות הדם הזקנות ומעביר את הברזל בתוכן אל הכבד,שם הוא מוצמד לחומצה המאפשרת לו להיות מסיס במים ולהתנקז אל מע' העיכול אשר בעזרת חיידקי מעיים עובר שינוי כימי וצבעו הופך לחום/צהוב (צבע הצואה המופרשת מהגוף).
 

הכבד בעיניים סיניות ורפואה הוליסטית

מעצם תפקודיו הפיזיים של הכבד נגזרות יכולותיו האנרגטיות.

הכבד משויך לזמן האביב המדבר על יצירתיות חידוש וזרימה- הבעה חיצונית של תהליכים פנימיים.

מצבים רבים בגוף ובנפש חייבים את תנועת הכבד והוא מושפע בקלות ומגיב לשינויים רגשיים המסוגלים לגרום לזרימת אנרגיה לא מאוזנת של הכבד שתקשה על ראיית הדרך, חזון, תכנון ויצירה.

הוא קשור לתכנון יוזמה וביצוע תהליכים ונחשב כגנרל של הנפש מרידיאן הכבד עובר דרך הריאות ובית החזה מה שיכול ליצור בחוסר איזון סימפטומים המשפיעים על מע' הנשימה.

כאשר אדם חווה בושה, זלזול, מתח, מעצורים נפשיים ורגשיים הקשורים לחברה ותרבות שיושבים על מערך אמונות פנימי נרכש, הוא עלול לעצור את צרכיו הרגשיים, הביצועיים וכח החיות שלו (הצ'י). עקב כך להרגיש כעס, זעם, עצבנות, מרירות וטינה.

הדבר יכול ליצור קשיים בתפקוד המיני, כאב ותחושות מועקה בחזה, דיכאון, זרימת מערכת עיכול ומחזור האישה.

אנרגיית הכבד העולה יכולה לגרום למיגרנות, כאבי ראש, דופק מואץ, נשימה מהירה, דימומים מהאף, מהקיבה (הקאה דמית) וכן התנהגות תוקפנית/אלימה.

בשעות הלילה הדם מתרכז בכבד ועובר תהליכי מנוחה ורענון ועם תזוזת האדם מתפזר הדם בגוף, בתוך הדם קיימת אנרגיה המזינה את הגוף.

הכבד משחרר בזמן שינה סוכרים ממאגריו לצורך תפקוד תקין של המח ורקמות הגוף וכן דם לשרירים ולגידים לצורך תנועתם וגמישותם (גב ושרירים שנתפסים, שיתוק כתוצאה מפחד פתאומי ועוד).

האיבר החיצוני של הכבד הן העיניים המושפעות בחוסר איזון על מצבי עיניים אדומות, יבשות, נפוחות, מגרדות, דלקתיות, עיוורון צבעים, קוצר ראיה, נקודות שחורות מול העיניים, אנשים המסתנוורים בקלות.

הציפורניים מהוות את קצות הגידים ומושפעות מפיזור הדם על ידי הכבד לקצות הגוף. במצב מאוזן נראה ציפורניים בריאות כסמן להזנה טובה ובחוסר איזון הן יהיו יבשות, שבירות, עם סימנים. כסיסת ציפורניים כפרוק מתח ותסכול.

שיער הקרקפת מושפע ממצב הזנת הדם לקצוות ועליה בחום הכבד, מה שישפיע על בריאות השיער, קשקשת, חום בפנים.

הכבד מאחסן כמות גדולה של דם ומשחררו בזמן המחזור החודשי הנשי, הדבר גורם לעומס, סימפטומים לחוסר איזון יהיו תסמיני מחזור קשים PMS כגון: כאבי בטן, צבע כהה, עודף/חוסר בנוזל הדם במחזור, קרישי דם, נפיחות בחזה, צורך במתוק, מצבי רוח, עצבנות בכי, מלנכוליות.

תפקודים פנימיים של הכבד משפיעים על התנהלות רגשית וכן מצבים רגשיים משפיעים על תפקוד פיזי של הכבד.

כאשר אדם נמצא במצב של סגירות/תקיעות נפשית/רגשית הדבר משפיע על הכבד, הדם שבו אינו זורם כראוי, אינו מזין ומנקז את איברי הגוף ועלולות להיווצר פתולוגיות רבות כמו עצירויות, עייפות, היתפסויות שרירים, אלרגיות, חולשה במנגנוני החיסון וההגנה של הגוף, קשיי שינה ועוד מצבים המצוינים בכתבה.

 

הדגשים ברפואה סינית

זמן פעילות שיא 01:00-03:00

איבר חיצוני: עיניים:   איבר זוגי פנימי: כיס המרה (זמן פעילות השיא שלו 23:00-01:00)

איבר סגמנטלי: טחול:   רגשות: באיזון- יצירתיות, תכנון. בחוסר איזון- כעס

איברים: גידים, מפרקים, ציפורניים:   טעם: חמוץ

אלמנט: עץ:  עונה: אביב:  צבע: ירוק:  כיוון תנועה אנרגטי:  למעלה

מרידיאן הכבד: עובר לאורך החזה, דרך הכתפיים והצוואר, ועד לראש (תסמינים לחוסר איזון בהתאם).

הכותב הוא צביקה רייזנשטט, מורה ומטפל ברפלקסולוגיה.
לדף הפייסבוק של צביקה לחצו כאן

bottom of page