top of page
Covid 19

מפגש בין רפלקסולוגיה לבין נגיפים

מפגש בין רפלקסולוגיה לבין נגיפים

 

מאת: הלנה ניסון, רפלקסולוגית בכירה המתמחה בטיפולי רפלקסולוגיה במטופלים מאותגרים ויראלית.

מבוא

 

כותבת את הכתבה הזו  בעת שמחלת הקורונה – COVID- 19 Coronavirus  Disease-19) ) הנגרמת על ידי נגיף SARS-CoV-2 נכנסה עמוק בחיינו היום-יומיים.

מדובר בנגיף ה- RNA  , כלומר החומר הגנטי שלו הינו RNA ולא DNA.

                         DNA                                                    RNA  

 

 

 

 

דוגמאות נוספות לנגיפי ה-RNA: נגיפי השפעת העונתית , HCV, .Influenza Virus

 

 

 

                                  

מה זה "וירולוגיה"? זהו תת-תחום של מיקרוביולוגיה שחוקרת את הנגיפים - אופן הדבקה, פתוגנזה, מחלות שנגרמות על ידם , דרכי מניעה, חיסונים שכעת מדברים עליהם והרבה, אפשרויות טיפוליות וכו''. מעבדות הנגיפים הינן חלק של המעבדות המיקרוביולוגיות. קיימים סוגים שונים של נגיפים, למשל הפטיטיס A,B,C,D או סוגים שונים של הרפס-וירוס וכו'. כבר בשנות השמונים של המאה שעברה הועלתה תיאוריה שנגיפים עלולים לגרום לסוגי סרטן מסוימים, למשל נגיף EBV, נגיף HCV, נגיפי HPV ועוד. הם מתחילים לפעול באגרסיביות כשגוף נותן להם את ההזדמנות משקיע את אנרגית התא לתפקוד הרגשי,הנפשי  על חשבון התפקוד הפיזי.תפקוד התא נמצא באיזון האנרגטי בין פעילותיו השונות. נוכחות הוירוס בגוף לא משפיעה באופן דרמתי מפני שוירוס נמצא במצב מדוכא, מערכת החיסון עושה את עבודתה. ברגע שאיזון הולך ונהרס (בן האדם שנים יכול לחיות עם רגשות אשמה או רגשי נחיתות, זיכרון הרגש וכו') ובאיזה שהוא רגע הדחף החזק או השפעה אחרת כל שהיא, כולל גורמי סיכון כמו עישון,גנטיקה או אכילה לא בריאה, אקולוגיה, גיל וכו', שעתוק התא הופך להיות לקוי ותא, באופן הדרגתי, הופך לתא סרטני. נגיף HIV, למשל, שהוא הנגיף העלול לגרום לאיידס,גורם להרס של תאי מערכת החיסונית וכאשר מערכת החיסונית ירודה נגיפים אחרים המכונים אופורטוניסטיים עלולים לגרום לממאירות, כך למשל HSV-8 גורם ל-Sarcoma Kaposi, נגיף EBV ל-Large B cell lymphoma, CNS Lymphoma וBurkitt Lymphoma

נגיף HIV זה רנ"א וירוס ממשפחת רטרו-וירוסים, התגלה בשנות השמונים של המאה שעברה והוא הגורם למחלת האיידס (תסמונת הכשל החיסוני האנושי הנרכש). הוא הגיע מבעלי החיים בהם לרוב גרם למחלה קלה. נחקר בהתחלה  בעקבות המקרים של דלקת ריאות נדירה. איך פועל הנגיף? יש רצפטור  (קולטן) שהוא נקשר אליו בקרום תאי מטרה ויש רצפטור שפותח לו את הדלת לתוך התא הזה. הנגיף נכנס לתוך התא, משתמש במנגנונו לצורך שעתוקו, משתק חלקית פעילות התא ויוצא ממנו אחרי שכפולו דרך מעטפת התא הפגוע לכיוון התאים הבריאים. כמו כן  נגיף זה גורם נזק לתאי המערכת החיסונית לא באופן הישיר. תרופות ראשונות הגיעו בשנות התשעים של המאה ה-20 ועד אז נשאי הנגיף הפכו לחולי האיידס ונפטרו במשך כמה שנים ממחלות אופורטוניסטיות מסוימות (נגיפיות, חיידקיות, פטרייתיות, ממאירות). כיום ישנו טיפול יעיל, פשוט ובטוח אשר הופך את HIV למחלה כרונית. אנשים החיים עם HIV חיים שנים ארוכות ובתנאי שנוטלים את הטיפול גם אינם מדבקים. יחד עם זאת מחקרים רבים מראים שאנשים עם HIV מתאפיינים בתהליכי הזדקנות הגופנית המהירה יותר, סובלים הרבה פעמים מחרדות, דיכאון, נמצאים במצב של סטרס מתמשך. ישנם גם הפרעות מטבוליות ואנדוקרינולוגיות אשר יכולים לגרום ליתר לחץ דם, ירידה בצפיפות העצם, מחלות כלי דם וכו בגילאים צעירים יותר לעומת האוכלוסייה הכללית.

 

 ניסיון טיפולי רפלקסולוגיה עבור נשאי הנגיף HIV, בן שלוש וחצי שנים, שמטרתו להקל על התוצאות הנגרמות על ידי נוכחות הנגיף בגוף ואופן התנהגותו, תופעות הלווי של התרופות ומצבים שמאפיינים את המחלה, התבצע בארץ בשנות 2014-2017 ביחידה לאימונולוגיה במרכז הרפואי ת"א, תוצאות הניסיון שהנו ניסוי מבוקר ובודק קריטריונים נמדדים, נחקרות כעת באופן רשמי במחקר שאושר על ידי ועדת הלסינקי של בית החולים בשיתוף פעולה עם המרפאה האימונולוגית.

ישנם מחקרים מעטים מאוד של טיפולי רפואה משלימה ורפלקסולוגיה בפרט, במחלות ויראליות.

רוב המחקרים בעבר בדקו האם מטופלים  עם מחלות ויראליות כרוניות כגון HIV או HCV משתמשים בשירותי רפואה משלימה שונים, והתשובה שבהחלט כן. חלק מהמחקרים התרכזו בשינוי באיכות החיים ומחקר אחד קטן בדק גם פרמטרים של מערכת החיסונית בילדים מתבגרים עם HIV והראה שיפור מסוים.

 

למה אנו, רפלקסולוגים, צריכים לדעת לטפל במצבים שנגרמים מנוכחות של וירוסים בגוף?.. איך דיברנו בהתחלה על נגיף קורונה?..קישרנו אותו לצ'קרת כתר, שהוא מכיל את המשמעות העליונה..אבל איזו המשמעות..בכל מה שקורה בחיינו קיימת איזו שהיא המשמעות העליונה..גם בתקשורת דברו עליו יפה..עד שלא התחילו לספור את קורבנותיו..היופי הלך קצת לצד..אגב, צורת רובם של וירוסים היא כזו. קולטניו של הרפס וירוסים לא מרמזים על צורת כתר. נגיף HIV נראה לא פחות יפה, אבל הוא לא מחבר  את כולם באותה המידה, פוגע באופן יותר ספציפי, מעבירים אותי דרך מגע מיני או דם, נגיף קורונה מראה קודם כל שאנו מחוברים , הגענו לתקופה בהתפתחות האנושית שגבולות הם שקופים...חלק מכובד מנשאי נגיף HIV פנו לטבעונות, ולא רק בגלל הצורך הבריאותי.. משהוא גם השתנה בתודעתם...נגיף SARS-CoV-2, וצריך לציין קודם כל ..זה לא נגיף שפעת!.. במי הוא פוגע יותר ובמי פחות..למה חלק מאנשים צעירים ללא מחלות הרקע מפתחים מחלה קשה ,לפעמים אף קטלנית.. ואחרים חשים בתסמינים מינוריים אם בכלל..מטופל קשה ביותר היה בן 22, אפיק סוויטה..האישה הדתייה, אימא להרבה ילדים מבני ברק,ז"ל..ועוד הרבה הדברים שעדיין לא ברורים. הנגיף נקשר לקולטנים הקיימים במערכת הנשימה ואף בכלי דם, מערכת העיכול ועל כך הספקטרום הרחב של הביטויים הקליניים מתסמינים נשימתיים, אובדן חוש טעם וריח ועד שלשולים והקאות ובמקרים מסוימים אף פגיעה נוירולוגית.. וירוסים, הם לא יעזבו אותנו, הם מראים את החולשות , הם מלמדים .. נצטרך להיות מוכנים כדי לא ליפול שוב באותו הבור. רפלקסולוגיה  תוכל להיות יעילה גם כטיפול מגע מניעתי או שיקומי הוליסטי וגם כטיפול אבחוני.זה מתייחס לא רק למחלת הקורונה אלא למצבים השונים שנוצרים ומתפתחים בצל הוירוסים.

 

 

ביבליוגרפיה:

  1. Gregory Reichler et al. Effects of massage therapy on anxiety, depression, hyperventilation and quality of life in HIV-infected patients: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine; 32 (2017), 109-114

  2. Barbara M. Coughlan et al. The use of complementary and alternative medicine in an Irish cohort of people with an iatrogenic HCV-infection: Results from a health and lifestyle survey. Complementary Therapies in Medicine; 2014 (22), 683-689

  3. Russel E. Poland et al. Open-Label, Randomized, Parallel-Group Controlled Trial of Massage for Treatment of Depression in HIV-infected Subjects. The Journal of Alternative and Complementary Medicine; 19(4), 2013  334-340

  4. Syed Shahzad Hasan et al. Reasons, Perceived Efficacy and Factors, Associated with Alternative and Complementary Medicine Use Among Malaysian Patients with HIV/AIDS. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2010; 16(11)

  5. Aidsinfo.nih.gov

המאמר נכתב ע"י הלנה ניסון, רפלקסולוגית בכירה המתמחה בטיפולי רפלקסולוגיה במטופלים מאותגרים ויראלית. הלנה ניסון הייתה מעורבת בטיפולי הרפלקסולוגיה במהלך המחקר שהתקיים בנושא בבית החולים איכילוב ומנסה שנים לעורר את המודעות לקשר ולתרומה האפשרית של הרפלקסולוגיה בטיפול במחלות ומצבים ויראליים.

נגיף1.jpg
נגיף2.jpg
נגיף3.jpg
נגיף4.jpg
bottom of page