top of page
Therapy Session

על הפרעת קשב וריכוז

על הפרעת קשב וריכוז

מאת: צביקה רייזנשטט, מורה בכיר ומטפל ברפלקסולוגיה.

נושא הקשב והריכוז מעסיק מטפלים רבים, אכתוב כאן את גישתי לנושא וחשוב שנבין - יש לנו חלק חשוב במכלול הטיפולי, החל מסוג מגע מרגיע ומכנס, המשך בתמיכה במשפחה והבאת ידע נוסף לגבי סיבות לנושא ועד הפניה לטיפולי תמיכה נוספים.

הגדרת ה"מערכת" לקשב וריכוז כוללת מבדקים מסוימים שחלקם נותן פחות דגש לגורמים אפשריים נוספים והפתרון לרוב הוא ריטלין שיוצר ילד נח וממושמע למערכת.

היפראקטיביות, שעות טלוויזיה או סלולר עם תכנים קופצניים מול העיניים, תכנים אלימים שגורמים למתח, אלרגיות למזון , מזונות עם מתיקות או מליחות ייתר , חוסרים של ויטמינים ומינרלים ,מחסור בברזל או פריטין נמוך ,צבעי מאכל וחומרים משמרים , מצבים רגשיים לא קלים שילדים מתמודדים איתם בבית ובחוץ , הפרעות בריאותיות שונות כגון בעיית תירואיד ,בעיות אוזניים או עיניים ,דיסקלקוליה, הפרעות שינה , שקד שלישי מוגדל ,שמיעה מיוחדת וסופר רגישה .ובעיקר לא את היכולות המיוחדות של חלק מהמאובחנים והכנסתם למערכת חינוך שאין באפשרותה או ברצונה לבוא לקראת (וכמובן שיש מורים או מקומות יוצאים מהכלל).

מבחינה סטטיסטית רוב הפרעות הקשב והריכוז הן אצל נשים/בנות אבל הנושא יותר קשה להתמודדות אצל הבנים עקב אנרגיה מתפרצת ושונה.

אנא צפו בסרטון המצורף "ריטלין כן או לא" (ראיתי סרטונים רבים בנושא וזה אחד הטובים שבהם).
הטיפול הוא בד"כ טיפול משפחתי כולל ולא רק למי שיש את ה"בעיה."
אין לנו מה לשכנע משפחה לא לתת ריטלין (שנחשב גם כסם) באם זו הדרך שלהם להתמודד עם הקושי. אנו יכולים להציע תהליך, ליווי ופתרונות בכדי להוריד את הנזקקות לכדור.
חשוב להסביר להורים על מתן תשומת לב מלאה לילדים ולא תשובות קצרות ואז חזרה לסלולר שלהם ,תשומת לב לכל בעיית אוזניים שכן חלקם עם שמיעה מוסיקלית יוצאת דופן וקיימת רגישות גדולה לרעש וכן לתוכן הדברים הנאמרים והם לא יודעים איך ולאן לייחס את זה ,מה שיוסיף למתח ריגשי שאין לו מילים וביטוי.
לחזק לילדים את כח הרצון והביטוי ,לתת משימות שכדאי להם ובסופן יש פרסים קטנים, לתת כלי נגינה, משהו שיפתח את חוש השמיעה, ללמד ילד להיכנס לשקט, לפעמים בהאזנה למוסיקה מסוימת מרגיעה. (תודה ליוכי קשת על הארותיה בנושא כמו גם על תהליך א בחון מטמורפי שנעשה בכיתה בנושא קשב. )

יש מי שהבעיה אצלם היא אכן פיזית והכדור מאוד מסייע. בשימוש נכון ומדוד, שיכלול גם ליווי בהתמודדות ריגשית, אפשרי להמעיט את השימוש בכדור למצבים ספציפיים ולא כמשהו יומיומי. חשוב להפנות את ההורים ל"כלים" נוספים שמסייעים בתהליך וכן בהתמודדות מול סיטואציות כגון : פירחי בך וארומתרפיה (רגיעה ,ריכוז ,שינה ,ויסות חושי), תוספי מזון וצמחים , ספורט או תרגול מוחי פיזי מתאימים ועוד.

לחברתנו ששון אורית יש ניסיון טיפולי רפלקסולוגי והיא כתבה ספר הדרכה למטפלים ומשפחות על דרכי טיפול www.reflexo-logy.co.il...

 

מבחינת הטיפול הרפלקסולוגי:

טיפולים מרגיעים מכנסים ואוספים יוצרים פלאים, מעבר לנתינת תשומת לב, עלינו לזכור שילדים רגישים למגע חושש או מרפרף, מגע "עדין" על העור עלול לעורר את מערכת העצבים וליצור עצבנות, הטיפול הרצוי הוא פריסה מלאה של הגוף, מגע מלא, , מכילאיטי , כל כף היד, מגע פועם. מגע אדמתי, לא נקודתי. 

אצל מבוגרים הטיפול במגע קל יותר, הטיפול יכול לכלול עיצבי ראש עם דגש לאזנים, מוחות, עמוד שידרה,כ ליות ודרכי שתן .

מטמורפיק במגע פועם הוא טיפול מצוין. 

במידה וילד מגיע לטיפול מלא מרץ והיפר אקטיבי, אפשרי לעשות אתו משהו ראשוני של פורקן אנרגיה, השתוללות או כל מה שעולה בדמיון .
בהמשך להוריד את הקצב וגם את טון הדיבור לאיטי ועמוק, אם עובדים ספציפית על מקומות מסוימים אז להיכנס ולצאת, כמו פעימות, לאט, לא עמוק מידי, אפשרי לסולאר פלקסוס, לעצבי הראש, לכל כפות הרגליים. (את סוג המגע והטיפול לכל הגוף וכפות הרגליים, אני מלמד בקורס ייעודי והוא מתאים להרבה מצבים רגשיים ופיזיים, כולל אחרי ניתוחים. אפשר וחשוב ללמד הורים לעשות את זה לילד כמה דקות כל יום או במצבים של נרגשות ייתר -המגע מוצג בחלק הראשון של הסרטון (www.youtube.com/watch?v=TIqFqVKANis)

מצרף קטע מפוסט שכתבה לי חברה עם כמה ילדים מאובחנים בהפרעת קשב וריכוז על המקום המשפחתי - "כדי להבין את הקושי של להיות בעל הפרעת קשב וריכוז או אמא לילדים כאלו מאוד חשובה ההתייחסות המשפחתית כתא. מי תומך במי יחס האחים ליחסים שונים או הנחות שניתנו לילד עם הקשב והריכוז. שאלת על יתרונות הקשב וצריך לציין גם את החסרונות משום שכאן נמצא הפער...ואנחנו תמיד נופלים בפער.. לטיפול בבעיות קשב במשפחה נרצה לגייס את כולם להתנהלות ברורה עם מטלות פשוטות הוראות קצרות ארגון הבית לבית לא עמוס בפריטים חדר שינה עם צבעים שקטים, אופן שמיעה ועוצמת רדיו טלוויזיה וכמובן תזונה נוהל השכמה (ישנים מאוחר..) הסכמים והבאת חברים וסוג המשחק אתם.. ויש גם את ההורים המכחישים...שמבחינתם הילד קצת שובב ולמה כל העולם לא רואה כמה הילד חמוד.. וכשהם מתעוררים זה כבר הרבה פעמים מאוחר והילד סופג המון קושי ודחייה ונאבק עם דימוי עצמי נמוך מאוד. ועוד משהו...ספורט כדרך חיים שיטה נהדרת להוצאת קיטור.. וואו.. אולי אכתוב ספר "

חשוב שנבין שגם אם למדנו סדנה או קורס קצר על נושא אתגרי הקשב והריכוז, אין ביכולתנו להעלים את הבעיה, מה שיש לנו להציע הוא מגע, תמיכה והדרכה לדברים נוספים, להציף שאלות במידת האפשר ולתת טיפים וידע לבחירה, אחרת אנחנו נותנים תקוות שווא של ריפוי והעלמת הבעיה, מה שעלול ליצור אצל המשפחה ובעיקר הילד/ה, תחושת כישלון וביקורת עצמית .
ממליץ להקשיב ביוטיוב להרצאות של ד"ר ניר ברוש : . www.youtube.com/watch?v=2z5SqBwRhzE&feature=youtu.be
ריטלין כן או לא? ראיון רדיו על ריטלין וטיפולים אחרים בהפרעות קשב www.youtube.com/watch?v=91DiFg8UpeQ&feature=youtu.be

bottom of page