top of page
Bathroom Tiles

קווי האורך כשיטת אבחון וטיפול ברפלקסולוגיה

קווי האורך כשיטת אבחון וטיפול ברפלקסולוגיה
מאת: יוסי גולן

כאב בכף הרגל, האם הוא נובע אך ורק מאתגר פיזי; קושי או בעיה באזור הכאב עצמו? או שמא הכאב בכף הרגל נובע מרגישות באיבר גוף מרוחק ה"קשור" לאותה נקודת כאב בכף הרגל?

על פי שיטת קווי האורך התשובה לשתי שאלות אלה היא שכן, כאב בנקודה או באזור מסוים על קו אורך אחד יכול בהחלט להצביע על בעיה באזור אחד או יותר עליו. כך למשל, כאב שהחל לראשונה במפרק הכתף יכול, עם הזמן, להוביל לכאב בצד הלטרלי של הברך ובהמשך גם לכאבים בקרסול ובבוהן החמישית של כף הרגל.    המכנה המשותף לכל האזורים האלה הוא שהם ממוקמים על אותו קו אורך.  

את רעיון קווי האורך  זיהה ופרסם לראשונה ד"ר ויליאם פיצ'גרלד, רופא אף אוזן וגרון, בשנת 1917. הוא ערך תרשים של שתי כפות הרגליים ובהן עשרה קווים אורכיים  - חמישה בכל רגל -  המשקפים את הגוף ואת הזיקה בין כלל האיברים הממוקמים לאורכו של כל קוו אורך. 

 

מפת קווי האורך של פיצ'גראלד

 

פיצ'גרלד מצא כי הפעלת לחץ באזור המקביל לאזור הפגיעה בגוף עצמו, מקל על כאבים בעת ניתוח או טיפול רפואי הניתן לחולה. עמיתו, ד"ר שלבי ריילי הרחיב רעיון מרשים זה באמצעות זיהוי ורישום של מפת האזורים האופקיים של הגוף בנוסף לעשרת האזורים האורכיים שהוגדרו ע"י פיצ'גרלד. כך נוצרה מפה מפורטת של נקודות הרפלקסים בכפות הרגלים והידיים.

יוניס אינגהם, פיזיותרפיסטית שעבדה לצדו של ד"ר ריילי, פרסמה בשנת 1931 את ספרה Stories The Feet Have told (סיפורים שהרגל יכולה לספר) ובו תיארה את עבודתם של פיצ'גראלד וריילי ואת הרעיון המקורי שלה שכפות הרגלים הן בעצם מפה סומאטוטופית של כלל איברי הגוף. בספר זה ובבאים אחריו שכתבה, היא פיתחה גם מתודת טיפולית מסודרת לכל מערכת בגוף. אלו הן למעשה טכניקות המגע הבסיסיות המוכרות לנו כיום. בשנות החמישים של המאה העשרים קבעה אינגהם את שם השיטה, לשם המוכר והמקובל כיום: רפלקסולוגיה.

תרפיית האזורים מבוססת על ההבנה כי הגוף מחולק לעשר רצועות אורכיות - כמספר הבהונות והאצבעות  בכפות הרגליים והידיים - מהקדקוד ועד לקצות האצבעות של כפות הרגלים ושל כפות הידיים. בעברית אנו מכנים את 10 הרצועות במונח "אזור" או "קו אורך" ובאנגלית "Zones".

 הנחת היסוד של תרפיית האזורים היא שלאורך כול אחד מעשרת קווי האורך מתרחשת זרימה קבועה של אנרגיה המחברת בין האברים הממוקמים על גבי אותו קוו אורך. כאשר, מסיבה כלשהי, זרימת האנרגיה הזו מופרת נצפה לתחושת חוסר נוחות וכאב לאורך הקו או הרצועה, וכן להופעתם של סימנים כגון: חריצים, יבלות, וגבישים (קריסטלים) בקצה הרצועה, בכפות הידיים והרגליים. כלומר, כאשר נזהה אחד או יותר מהתחושות או הסימנים הללו בכפות הרגליים נוכל להניח, בסבירות גבוהה, כי אזור או איבר כלשהו לאורכו של קו האורך סובלים מחוסר איזון או כאב.

הטיפול דרך קווי האורך

על פי תאוריית קווי האורך, יש בכוחם של לחיצה ועיסוי בנקודות מסוימות לאורך מסלול התנועה האנרגטי של קוו האורך בכפות הידיים והרגליים להשפיע לטובה –לפתוח חסימות ולהקל על כאב –על כל אחד מהאיברים הממוקמים לאורכו. למעשה, כל לחיצה יוצרת תהודה, פיזית ואנרגטית, לאורכו של הקו והיא זו המשחררת את החסימה. שיטות העיסוי הנפוצות ביותר בקווי האורך הם: תנועת זחל או עיסוי נקודתי.

שיטת "אזורי התגובה" של יורגן יורה

על בסיס תרפיית האזורים של יוניס אינגהם,  פיתח יורגן יורה (Jurgen Jora) מעסה ספורטאים במקצועו, את שיטת  "אזורי התגובה" (באנגלית  you-I method  ). בספרו המאויר להפליא, Foot Reflexology (1991) טוען יורה ששיטת אזורי התגובה יכולה להיות מיושמת עבור כמעט כל המחלות וההפרעות הנוצרות בגוף האנושי. כקודמיו, כך גם יורגן יורה סובר כי כל חלק וחלק בגוף מחוברים לסוליית כפות הרגליים והידיים באמצעות נתיבים עצביים וערוצי אנרגיה מתוחכמים וכי באמצעות עיסוי מתאים  אנו יכולים לעורר ערוצים אלו לכדי פעולה המביאה להקלה בכאב בחלק הגוף המקביל. לדוגמא, במצב של כאב בכתף ימין, עיסוי נקודות הרפלקס של הכתף בכף רגל או היד, יביא עמו הקלה משמעותית בכתף עצמה ובמקביל תחושת זרימה טובה יותר בקו אורך מספר 5.

 

 עמוד 50 Foot Reflexology

הקשר שבין האברים הממוקמים על פני אותה רצועת אורך, או קוו אורך בגוף, מובהק וברור יותר כאשר משווים את אצבעות כפות הידיים לבהונות כפות הרגלים. יורגן יורה כותב בספרו  (שם, עמ' 9 ) כי כאשר חשים כאב פתאומי בבוהן הגדולה (אצבע מס' 1 בכף הרגל)  אזי עיסוי של האגודל  בכף ביד אמור להעלים את הכאב מהר מאוד, ולהיפך, עיסוי הבוהן אמור להעלים כאב דומה באגודל.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 עמוד 8 וFoot Reflexology

 

עוד כותב יורגן בספרו שהאמת העצובה היא שלמרות שכפות הרגליים שלנו נושאות עליהן את כל הגוף ומכאן אחראיות לרווחתו של כל הגוף, לעתים קרובות הן מוזנחת במידה מבישה ממש. כדי להמחיש את דבריו הוא מדמה את כפות הרגליים האנושיות לשורשיו של צמח ואומר: כפי ששורשים חזקים ובריאים מעידים על טיבו של הצמח; עוצמתו ויופיו, כך גם כפות רגליים בריאות הן תנאי לגוף יציב ובריא.

ספר ההדרכה של יורה מתאר מצבי חוסר איזון, אתגרים פיזיים ואת דרכי הטיפול בהם. הוא נעזר בציורים ואיורים יפים הממחישים בצורה נפלאה את משנתו. ספר זה מאפשר גם למי שלא הוכשרו מקצועית להגיש עזרה וסיוע ראשוניים. יחד עם זאת, המחבר חוזר ומבהיר שחשוב ביותר לקבל טיפול רפלקסולוגי מקצועי רק ממטפלים מקצועיים שעברו הכשרה נאותה.

אבחון וטיפול בשיטת רשתות הכאב

שיטת האבחון והטיפול "מפת כאב" אותה חוקרת יוכי קשת למעלה מעשרים שנה, נעזרת אף היא במיקומם של  האיברים לאורכם של "קווי האורך". בספרה, "רשתות כאב וריפוי" מציגה קשת שיטה של הגדרת עוצמות הכאב בנקודות מוגדרות בכפות הרגלים במספרים שבין 0 ל- 10 כאשר כול קבוצה של מספרים נצבעת בצבע שונה: מספרים 1 – 5 בצבע כחול, מספרים 6 – 10 בצבע אדום, והמספר 0 בצבע ירוק. על פי שיטת "רשתות הכאב" לכול אחד מערכים מייצגי כאב אלה יש משמעות מיוחדת הן מבחינת הכאב עצמו כמו גם מבחינת פערי עוצמת הכאב בין רגל שמאל לימין. (רשתות כאב 108-112)

יוכי קשת כותבת שבעבודה עם כאב אנחנו נעזרים במפת קווי האורך של הגוף, בכדי למפות נקודות רגישות או כאב בגוף. על פי שיטה זו, אנחנו סורקים במגע קו אורך אחר קו אורך לכל אורכו בכף הרגל ומנחים את המטופל/ת לדווח לנו על כל תחושת כאב שמתעוררת בתגובה ללחיצה שלנו. כאב שהוגדר כקל יסומן על מפת קווי האורך בצבע כחול, כאב שהוגדר ככואב מאוד יסומן באדום, ומקומות שהרגשנו בהם כמטפלים תחושת גבשושית ( קריסטל) או שגוף המטופל/ת התכווץ בחוסר נוחות בעקבות במגע ובכל זאת הדיווח המילולי היה "לא כואב בכלל" נסמן בירוק. דרך מפת קווי האורך אנחנו יכולים לאמוד את דרגות הרגישות והכאב באזורים שונים בגוף. 

נקודות כאב על מפת קווי אורך. רשתות כאב וריפוי עמוד 110

"לעתים, מטפלים ברפלקסולוגיה מכנים את אזורי כף הרגל השונים בשם "מרידיאניים". כאן המקום לציין שהמונח "מרידיאן" נגזר מתחום הרפואה הסינית ומדבר על  שנים עשר תעלות אנרגטיות המייצגות כל אחת מהן את מסלול זרימתו הפנימית והחיצונית של איבר מסוים. אין בין "המרידיאניים" לרפלקסולוגיה שום קשר רעיוני ישיר. המונח למסלולי זרימת האנרגיה על פי הרפלקסולוגיה הוא: "קו אורך" או Zone" (אזור).

 

ביבליוגרפיה:

  • טכניקת הזונים – מאיה שגיא, רפלקסולוגיה וסו-ג'וק. ,תן את הקישור לאתר – כתובת

  • מבנים וקונסטרוקציות, נטע בלבן ויוכי קשת, מכללת רידמן, מודל, 2018

  • ריפוי אזורי, היסטוריה ומושגי יסוד ברפלקסולוגיה, מכללת רידמן, מודל,  2018

  • "רפלקסולוגיה" - ויקיפדיה האנציקלופדיה החופשית. כתובת אתר

  • רשתות כאב וריפוי, יוכי קשת, מטמורפוזה, 2016

  • Eunice Ingham, Stories The Feet Have told, 1963,

  • Jurgen Jora, Foot Reflexology, A Visual Guide for Self-Treatment, st. MARTIN’S GRIFFIN, 1991 

111111111.jpg
222222.jpg
33333.jpg
444444.jpg
bottom of page